Med sosiale medier som Instagram, Pinterest og bloggvirksomhet, er ikke lengre matfotografering kun noe profesjonelle kokker og fotografer kan holde på med. Enten du kun ønsker å sende litt mer misunnelsesverdige bilder til vennene dine eller ønsker å gjøre matfotograferingen din til en lønnsom virksomhet, er det en rekke lure tips du kan ty til for å forbedre kvaliteten på bildene dine. Her er våre 10 beste tips til å forbedre matfotograferingen.
10 tips for bedre matbilder
- Velg kameravinkel med omhu. Er det et kakestykke eller et tacoskjell du tar bilde av? Avhengig av formen og innholdet på maten bør du velge den kameravinkelen som passer best til det du fotograferer her og nå. Eksperimenter fra ulike vinkler, sett fra oven, froskeperspektiv eller kanskje til og med «point-of-view»?
- Bruk mindre mengder mat enn vanlig. En full tallerken er vanskeligere å fotografere enn en minimalistisk tallerken med en elegant dandert porsjon sentrert på midten. La den tomme delen av fatet ditt virke som en ramme rundt kunstverket ditt.
- Benytt deg aktivt av kontraster. Mens mange matfotografer sverger til hvite tallerkner er ikke dette nødvendigvis alltid den beste løsningen. Lys mat, som fiskekjøtt, hvit sjokolade eller mozzarella på hvit bakgrunn kan fort bli kjedelig. Varier mellom sorte og dyprøde fat for å skape en større kontrast og en bedre effekt.
- Overrask med det uvanlige. Du behøver ikke nødvendigvis finne opp nye matretter for å ta et spenstig matbilde. Av og til er det nok med å modifisere serveringsformen på eksisterende klassikere for å oppnå ønsket effekt. Tomatsuppe servert i gin-glass? Små eplekaker i porsjonsstore ildfaste former? Kun fantasien setter stopper!
- Bruk rekvisitter. Det er ikke bare matretten som må til for å fortelle historien du vil formidle. Lager du vafler med din bestemors antikke vakre vaffeljern, bør du få dette med i bakgrunnen. Krydder i seg selv er fargerikt og gjør seg svært bra på bilder. Andre muligheter for å gjøre matbildet ditt appellerende er å inkludere levende lys, en ren duk, krukker og urter.
- Sentrer fokus ved å bruke rette linjer. Med flere rekvisitter i bildet, hvordan kan du passe på at betrakteren fokuserer på hovedobjektet, nemlig maten? Komponer bildet ditt ved å bruke linjer som retter fokuset der du vil. Plasser en skje i skålen med iskrem eller legg en kniv og gaffel på hver sin side av maten. Når du tar bilde fra fugleperspektiv har du mange muligheter til å rette fokus mot hovedobjektet.
- Naturlig setting er bedre enn Photoshop! Vi kan gjøre utrolig mye i post-production for tiden, men det betyr ikke at et matbilde tatt i tussmørke uten blits kan omgjøres til et fristende måltid. Bruk så mye godt og naturlig lys som mulig, og rydd bort alt rot fra bildet, så slipper du tilbringe timer foran Photoshop senere. Om sollyset er for sterkt kan du bruke et hvitt laken eller lignende for å diffundere og myke opp lyset.
- Ta bilder underveis – og etterpå. Det er ikke nødvendigvis kun det ferdige produktet som er interessant for publikummet ditt. Hvordan maten blir til, fra ferskvarer til ferdig produkt, kan også gjøre seg bra på kamera. Få ting er mer apetittvekkende enn å se andre mennesker nyte maten, så fullfør historien din med et bilde av lykkelige og mette gjester.
- Ikke vær redd for å grise. Matlaging er ikke mulig uten å bli skitten på hendene og å søle litt underveis. Selv om mange matfotografer foretrekker å forevige et rent kjøkken behøver en ikke være redd for litt rot. Strør du mel over hele tregulvet eller får tomatsaus på den hvite skjorten din? Finn riktig vinkel og dokumenter det med kameraet!
- Unngå «bråkete» mønstre på fat og duker. Denne regelen har selvsagt unntak som er verdt å merke seg, og en enkel vaniljeiskule kan se fantastisk ut i en fargerik skål. Likevel er det som regel best å la maten snakke for seg selv med en ensfarget bakgrunn. Så tar du ikke bort unødvendig fokus fra hovedobjektet ditt, som selvsagt er maten!