Du har startet med matfotografering og begynt å eksperimentere med food-styling – men du har ennå ikke helt fått dreisen på det? Som alle krevende yrker tar det også sin tid å lære seg food-styling og matfotografering på høyt nivå. Derfor kan det vært lurt å sjekke ut hvordan de erfarne proffene gjør det. For selv om resultatet blir best når en arbeider hardt for det, så er det også lov å ta noen snarveier en gang i blant.
Her er matfotografenes aller beste food-styling tips
- Følg KISS-premisset til punkt og prikke. «KISS» står for «keep it simple, stupid» og brukes om det aller meste. Dette inkluderer også food-styling. Bruk enkle, ensfargede skåler og tallerkener. Unngå at elementer som logoer eller «bråkete» mønstre tar for mye oppmerksomhet, og leder fokuset bort fra maten.
- Fremhev de beste sidene ved maten din. Tenk deg at du lager en salat. Hva er den mest appellerende delen? Er det de solmodne ildrøde cherry-tomatene? Pass på å ikke begrave dem under lag på lag med salatblader, men plasser dem på en uthevet plass på toppen av salaten. Slik får både kameraet ditt og gjestene dine riktig inntrykk av kunstverket du nettopp har laget.
- Ikke glem bestikket! Et matbilde ser både mer naturlig ut og appellerer mer til publikum dersom det inkluderer kniv, gaffel eller skje. Hvorfor ikke stikke skjeen i sjokoladefondanten og dokumenter den deilige, rennende sjokoladen? Nam!
- En serviett er ikke bare en serviett. Den kan også gi et snev av farge, tekstur og detalj til bildet ditt. En lett krøllet serviett gir også bevegelse til bildet, noe som gjør det mindre statisk og mer naturlig.
- Ta et bit av maten. Ikke bare sender du et signal til seeren at maten var for fristende til å la være å prøvesmake, du gir også et innblikk i hvordan maten ser ut på innsiden. Mat er som med de fleste bøker – du kan ikke dømme dem før du ser hva som er inni.
- Legg til en «personal touch». Minn seeren på at du er et ekte menneske, og ikke bare kokk/fotograf. Det kan du enkelt gjøre ved å knipse en selfie på et eller flere punkter i matlagingsprosessen (eller få en gjest til å gjøre det for deg). Og om du først har gjester, hvorfor ikke inkludere dem i fotosceansen? Glad stemning overføres enkelt fra kameraet til seeren og er med på å fortelle den historien du ønsker å formidle.
- Ikke glem omgivelsene. Nett som med menneskene kan omgivelsene dine være med på å bygge opp om historien din. Griller du fersk fisk på en strand? Lager du varm kakao fordi snøen laver ned utenfor vinduet? Knips i vei og gi seeren en helhetlig fortelling om hva som er i ferd med å skje!
- Knips mens brødet er ferskt! Det vil si, matvarer holder seg ikke saftige og fotogene veldig lenge etter at de er forberedt. Selv om du helst vil bruke mye tid på å sette opp riktig lys og bygge et vakkert bilde med flotte rekvisitter, er det lurt å være rask ute med ta bildet.
- Lag mindre porsjoner. Fordi mindre mat på tallerkenen også betyr mindre rot og gjør det enklere å komponere et elegant og minimalistisk bilde. Mat som renner over kanten på fatet ser ikke nødvendigvis veldig apetittvekkende ut.
- Men litt rot er lov. Det kreves ikke kirurgisk presisjon for å stelle til et festmåltid. Mat som ser for planlagt og steril ut gir som regel ikke vann i munnen på seeren. En rask løsning er å drysse over noen friske urter eller litt olivenolje, avhengig av hva slags mat du lager.
- Invester i en god kameralinse. Du behøver ikke være en profesjonell fotograf for å ta bra matbilder, men prisene på speilreflekskameraer er i dag såpass konkurransedyktige at de fleste kan unne seg et. Det første du bør gjøre er å bytte ut linsen som kameraet kom med. En 50mm 1.8 linse er et bra sted å starte.
- Lær deg bilderedigering. Mesteparten av arbeidet skjer foran kamera, men når bildet først er tatt er det gull verdt å kunne noen triks i et bilderedigeringsprogram. Du behøver ikke investere i Photoshop, da det finnes en rekke rimelige (eller helt gratis) programmer tilgjengelig for både Windows og Mac. Prøv Gimp eller Pixlr.