Men en overveldende mengde interiørblogger, magasiner og populære hus-og-hjem-dedikerte Instagram-profiler og Pinterest-bords, er det lett å falle i den fellen og tro at interiør-fotografering er en smal sak. Det bildet ikke viser er all den tiden det tar å sette scenen, justere kameraet og finne riktig lys før man i det hele tatt nærmer seg shutter-knappen. Hjemmet ditt er ikke et studio hvor man bygger opp komposisjonen med alle de elementene som hører med. Derimot er de fleste hjem fulle av elementer en gjerne ikke vil skal synes på bildene.
En skuffet hobbyfotograf kan dermed trøste seg med at de fleste interiørbilder ikke reflekterer noens virkelige hjem. Hemmeligheten bak et vakkert bilde av et hjem er å modifisere virkeligheten så langt det lar seg gjøre. Å ta flotte interiør-bilder krever nitidig arbeid, teknisk kjennskap til kamearet og en solid dose med kreativitet. For å komme i gang må amatør-fotografer så vel som proffer følge de samme retningslinjene. Følgende er en guide til nybegynnere innen interiørfotografering, slik at også du kan komme i gang med å dele skrytebilder av hjemmet ditt til resten av verden.
Steg 1: Iscenescett bildet du vil forevige.
Det kan virke som om noen bor i et hjem som tilsynelatende er et interiørmagasin. Men ikke la deg lure – selv det peneste hjem har sine feil og mangler, for ikke snakke om rot og uryddighet, forsvunne sokker som dukker opp nå og da og legoklosser fra siste tiår som fremdeles dukker opp i tide og utide.
De aller fleste interiørbilder er til en viss grad iscenesatt, enten det kun dreier seg om å rydde bort litt rot eller det går så langt som å leie inn møbler for å bygge opp om illusjonen. Det er altså lov å «jukse litt» for å fortelle den historien du ønsker å fortelle med bildet ditt. Velg fargene du bruker i rommet med omhu. Husk at objekter også er symboler, og kan i noen tilfeller sende en politisk eller religiøs beskjed til seeren. Det er også viktig å huske på å ikke overdrive. Overpyntede rom med detaljer som ikke hører hjemme i et hus kan ofte virke stive og unaturlige. Finn en balanse mellom virkelighet og fantasi før du retter kameralinsen mot motivet ditt.
Steg 2: Vent på riktig lys.
Både profesjonelle fotografer og ivrige hobby-fotografer peker på lyset som den viktigste faktoren for å ta et bra interiør-bilde. Det betyr ikke at du behøver investere i dyre scenelys eller bruke timesvis på å plassere lyskilder på riktig sted. Tvert imot, den aller beste lyskilden er naturlig sollys. Kunstig lys har en lei tendens til å se ….kunstig ut på bilder. Og det er neppe den effekten du ønsker å få til når du tar bilder av stuen din!
Bruk heller litt tid på å åpne gardiner og dører for å slippe inn så mye lys som mulig. Den beste tiden å ta interiørbilder på er på husets østvendte del om morgenen og på vestsiden på ettermiddagen. Nord og sør kan foreviges når som helst på dagen. Juster sollyset ved å trekke for en gardin eller bruke et hvitt laken for å diffusere solstrålene når de er for sterke, eller bare vent litt til lyset er jevnt fordelt i rommet.
Steg 3: Riktig eksponering.
Her er det mange fallgruver en kan gå i, og å over- eller undereksponere et bilde skjer oftere enn profesjonelle fotografer ønsker å innrømme. Men du kan unngå de mest vanlige fellene ved å følge noen enkle retningslinjer. Om lystilgangen ikke er optimal kan du kompensere ved å fotografere med lang eksponering. Bruk en tripod for å unngå å miste skarpheten i bildet. Hvis du vil understreke dybdeskarpheten kan du justere linsen til et sted på midten – rundt 11, da er skarpheten på sitt aller beste. Å finne den beste teknikken varierer fra rom til rom, og krever som regel en del prøving og feiling. Ta masse bilder, vær tålmodig og ikke vær redd for å eksperimentere med ulike kamerainnstillinger. Ikke gi deg før du har det perfekte bildet!